Klassinen hieronta

Hieronta 30min
Hieronta 45min

Hieronta ja hieronnan historia

Hoitomuotona hieronta on ikivanhaa ja sitä on käytetty kehon hyvinvointiin jo ihan ihmiskunnan alkuajoista lähtien. Hieronnasta on jo mainintoja lähes 5000 vuoden takaa Kiinasta.

Hippokrates, lääketieteen isä, nimesi sairauksia, joiden hoitoon käytettiin niihin parhaiten soveltuvaa hierontaa. Hippokrates peräänkuulutti hierontaa ehdottomana lääkärien osaamisalueena ja juuri tästä syystä hieronta-akatemioissa opiskellaan lääketieteellisiä termejä.

Historia myös kertoo, että keskiajalla, Katolinen kirkko kielsi hieronnan ja moni taitava hieroja poltettiin roviolla noitana. Tästä johtuu myös hierontojen ”kyseenalainen” maine.

Tämän päivän suosituin hierontatyyli on klassinen hieronta, jonka juuret ulottuvat jo 1800-luvun alkupuolelle Ruotsiin. Tämän tieteellisiin tosiasioihin perustuvan menetelmän kehitti Ruotsalainen Per Henrik Ling.

Suomessa hierontaa on harjoiteltu vuosisatoja, aluksi lähinnä äidiltä tyttärelle siirtyvänä kansanparannustaitona. Varsinainen hierontakoulutus sai alkunsa 1882 voimistelunopettajakoulutuksen ohessa ja ensimmäinen kansanomainen hieromaopisto perustettiin 1893. Nykyajan Suomessa on alaa vallannut monipuolinen hierojakoulutus, joka on jo nyt kansainvälistä huippuluokkaa.

Mitä hieronta on ja hieronnan vaikutukset

Hieronta on Suomessa hyväksytty virallisten hoitojen piiriin ja se on hoitotarkoituksessa suoritettavaa, pehmeisiin kudoksiin kohdistuvaa, liikkuvaa painamista, joka tapahtuu sivelyjen, hankausten, pusertelujen sekä erilaisten taputusten muodossa.

Hieronnalla pystytään lievittämään lihaksen kireyttä sekä painon tunnetta. Hieronnan vaikutuksia ovat myös kivun lieventyminen ja kuona-aineiden poistuminen.

Mikään ei ole niin kamalaa kuin kireät ja kipeät lihakset, joiden ”tykytys” tuntuu joka puolella kehoa. Älä päästä tilannetta kehossasi näin pahaksi, vaan tule hierontaan jo ennen sitä. Hieronta on todella rentouttavaa ja rauhoittavaa jo hoidon aikana sekä sen jälkeen.

Milloin hieronta ei sovi

Oheiset asiat tulee huomioida hieronnassa, mutta ne eivät välttämättä ole este hieronnalle.

  • flunssa, kuume ja infektiot
  • laskimotukokset
  • pahanlaatuiset kasvaimet
  • hemofilia eli verenvuototauti
  • ihotaudit
  • tuoreet vammat esim. revähdys, nyrjähdys, ruhje
  • iskeemiset kudokset eli kudos jonka verenkierto ei ole riittävä
  • tyrä
  • sydämen tahdistin

Epävarmoissa tilanteissa on hyvä kysyä hieronnan soveltuvuudesta omalta lääkäriltäsi.

Tervetuloa hierontaan!

Lähde: KHL