Kauneudenhoitoala on villi viidakko, mutta SKY-kosmetologi tuntee ihosi, koska hän on koulutettu ihonhoidon ammattilainen

Kauneudenhoitoala on villi viidakko

Kuka tahansa voi kutsua itseään kosmetologiksi tai perustaa kauneushoitolan.

SKY-kosmetologi kuuluu kosmetologien yhdistykseen ja sen jäseneksi pääsevät vain tutkinnon suorittaneet kosmetologit. Todistus tarvitsee esittää yhdistykseen liityttäessä. SKY-kosmetologin tunnistat SKY-kosmetologien käyttämästä tähdestä. Tämä tähti vakuuttaa sinut siitä, että tutkinto on suoritettu ja kyseessä on koulutettu ihonhoidon ammattilainen.

Mitä tarkoitetaan kauneudenhoitoalalla?

Kauneudenhoitoalalla tuotetaan palveluja, jotka edistävät asiakkaiden hyvinvointia tuottamalla hyvää oloa sekä edistämällä kauneutta sekä terveyttä. Kauneudenhoitoalan palveluja ovat kosmetologinen hoitotyö, parturi-kampaamopalvelut sekä maskeeraus. (Lähde: ammattinetti.fi)

Mitä on kosmetologinen hoitotyö?

Kosmetologisia hoitoja annetaan kauneushoitoloissa ja kylpylöissä. Yleensä tänä päivänä suurin osa kosmetologeista työskentelee yrittäjinä omassa hoitolassa tai vuokratuolilaisena isommassa, monen pienyrittäjän yhteistilassa, tarjoamalla palveluita, jossa hoidetaan asiakkaan tervettä ihoa ja huolehditaan ihon sekä kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Me SKY-kosmetologit olemme ihonhoidon ammattilaisia ja teemme monia erilaisia hoitoja kasvoille, vartalolle, käsille ja jaloille, asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Suurimman osan hoitotyöstä teemme käsin. Hoitoihin on usein sisälletty myös hierontaa. Laitehoidot kasvoille ja vartalolle on myös mahdollisia.

Erilaiset kasvohoidot erilaisiin tarpeisiin

Erilaisia kasvohoitoja on erilaisiin ihon tarpeisiin. Ihan perus ihonpuhdistuksesta ja milioiden (luufinni, se ihottavan ärsyttävä, valkoinen, kova “pallero”, joka usein majottuu silmänympärysiholle sekä poskiin) poistosta, kosteuttaviin, kirkastaviin, couperosa- ja acne-iholle tarkoitettuihin hoitoihin. Näiden lisäksi kasvojen ihoa voidaan hoitaa mm. erilaisin laittein: timanttihionta, dermaplanning, galvanisaatio, erilaiset kemialliset kuorinnat (lue: happohoidot, jotka kuulostavat pahemmalta kuin ovat).

Kosmetologi tekee muutakin kuin kasvohoitoja

Erilaiset käsi- ja jalkahoidot ovat kosmetologin arkipäivää, vartalohoidot (sekä hemmottelevat että vartalon figuuria muokkaavat hoidot), hieronnat myös. Karvanpoistot eri ihoalueilta ovat osa kosmetologin työtä. Ihonhoidon ohjausta ja ehostusta unohtamatta.

Moni kosmetologi tekee myös ripsitöitä. Ripsien ja kulmien kestovärejä, klassisia- ja volyymiripsipidennyksiä, kestotaivutuksia ripsille ja laminointeja kulmakarvoille. Kestopigmentoinnit ja microbladingit ovat nykyään suosittuja ja niihinkin on omat koulutuksensa.

Osa tekee hoitotyön ohella myös kynsitöitä esim. geelilakkauksia. Kynsiteknikko tai kynsimuotoilija on oma ammattinsa/koulutuksensa ja vain harvat kosmetologit ovat myös kynsiteknikoita tai -muotoilijoita eli suorittaneet laajemman kynsiin liittyvän, erillisen muotoilija- tai teknikkokoulutuksen.

Ripsiteknikko ja kynsiteknikko ovat ihan omia koulutuksiaan. Edellämainitut teknikot eivät välttämättä ole kosmetologeja. Microbladingin ja kestopigmentoinnin tekijät eivät myöskään. He ovat erikoistuneet tekemään vain tätä yhtä toimenpidettä ja kouluttautuneet siihen. Tämä kannattaa muistaa!

Pakkomyyntiä? Vai ihan oikeasti huolta sinun ihostasi kantava ammattilainen?

Hoitotyön lisäksi autamme asiakkaitamme kotihoitotuotteiden valinnassa ja niiden käytössä. Pyrimme ohjaamaan asiakkaita kotona tapahtuvassa ihon itsehoidossa, johon voi kuulua myös ravinnon, liikunnan, unen sekä stressittömyyden terveysvaikutuksista kertominen. Pyrimme löytämään asiakkaallemme parhaimman mahdollisen avun ihon monipuoliseen hoitamiseen myös kotona. Huomaa… Sekä kasvojen että vartalon ihon. Me emme pakkomyy vaan annamme neuvoja ja suosituksia kotihoitoon.

Toisinaan asiakasta saatetaan auttaa myös stailauksessa, ohjata esimerkiksi värien käytössä sekä oman, persoonallisen tyylin löytämisessä.

Monimuotoinen kosmetologin työ

Useimmat kosmetologit toimivat yksityisyrittäjinä tai vuokratuoliyrittäjinä toisen yrittäjän tiloissa, harvemmin enää nykyään työsuhteessa, palkattuina työntekijöinä. Kosmetologeja toimii myös myynnin ja markkinoinnin parissa sekä opetustehtävissä.

Kosmetiikkaneuvoja

Kosmetologiopinnoissa voi erikoistua kosmetiikkaneuvojaksi. Kosmetiikkaneuvoja ei tee hoitotyötä kosmetologina vaan toimii yleensä tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla. He neuvovat ja ohjaavat asiakkaita ihonhoidossa sekä myyvät kosmetiikkaa.

Kosmetiikkaneuvoja voi työskennellä esim. maahantuontiyrityksissä ja kosmetiikkateollisuudessa, jolloin työhön kuuluu mm. tuoteneuvontaa, esittelytehtäviä, asiakaskontaktien luomista ja myyntiä. Kosmetiikkaneuvoja voi toimia myös alan opetus- ja koulutustehtävissä. Esiintymistaidosta sekä monipuolisesta kielitaidosta on hyötyä kosmetiikkaneuvojan ammatissa.

Kylpylähoitoihin suuntautuminen

Vielä silloin kun itse opiskelin, saatoin valita kylpylähoidot osaksi opintojani. Eli jo kouluaikoina opiskelin kuumakivi- ja yrttinyytti-hoidot. Tämän lisäksi, koska SPA-hoidot minua erityisesti kiinnostavat, opiskelin itsenäisesti SPA-hoitojen historiaa, josta löytyy erillinen blogipostaus sekä lukuisia muita SPA-hoitoja, joita voin nyt tarjota hoitolassani, päiväkylpylä- ja rentoutushoitoina.

Mitä hoitotyötä tekevältä kosmetologilta odotetaan?

Hoitotyössä tarvitaan asiakaspalvelu- ja sosiaalisia taitoja, luovuutta, kädentaitoja sekä estetiikan tajua. Meidän on tunnettava ihmisen anatomiaa, fysiologiaa, ihon rakennetta ja toimintaa. Tiesitkö, että kosmetologi opiskelee ihon rakennetta laajemmalti ja enemmän kuin esim sairaanhoitaja opintojensa aikana. Kosmetologin on tiedettävä ihon sairauksista, hygienia-asioista sekä aseptiikasta. Meidän täytyy tuntea käyttämämme tuotteet sekä niiden raaka-aineet/ainesosat.

Hygienia ja aseptiikka

Tiesitkö, että koulutukseemme kuuluu tietää ja ymmärtää hygieniasta ja aseptiikasta? Opiskelemme esim. haavoista, tulehduksista sekä haavan paranemisen vaiheista. Arvista, arpien hoidosta, lymfakierrosta ihan hoito-opista ja sen käsitteistä. Tietenkin jokainen kosmelotogi omaa oman intohimonsa, mutta perusopetukseen kuuluu tietää nämä asiat. Hygienian ja aseptiikan tuntemus varmistaa sen, että hoitolassa on kaikki hoidoissa käytettävät välineet asianmukaisesti desinfioitu ja/tai steriloitu tai kertakäyttöisiä (riippuen tehtävästä hoidosta).

Aika on paha!

Aika on paha ja jokainen ammattiaan ja koulutustaan arvostava kosmetologi on kiinnittänyt huomiota hoitolansa hygieniaan ja omalta osaltaan edesauttaa korkeaa hygieniatasoa. Osaamme pestä, desinfioida ja steriloida välineemme. Jokaisen asiakkaan välissä desinfioimme kosketuspinnat, katkaisijat, maksupäätteen, kahvat. Vaihdamme pyyhkeet/lakanat. Käytämme vain paperisia pyyhkeitä saniteettitiloissa ja asiakkaamme saavat desinfioida kätensä aina kun haluavat. Kasvosuojankin tarjoamme (tai joissain paikoissa ne ovat ostettavissa). Tämä sama ohjeistus on annettu kaikille SKY-kosmetologeille.

Kosmetologi on monitaitaja

Tässä työssä pitää seurata muotia, trendejä ja alaan liittyvän terveydenhuollon, teknologian sekä tuotteiden kehitystä. Kouluttauduttava monipuolisesti ja jatkuvasti, koska teknologia menee kokoajan eteenpäin. Uusia tuotteita ja trendejä tulee, vanhat jo aikansa eläneet käsitteet ja toimintatavat poistuvat kun uudet, tehokkaammat tulevat tilalle. Pitää pysyä ajan hermolla.

Kosmetologi yrittäjänä

Yrittäjyys tuo omat haasteensa. Sinun on tiedettävä yrityksen perustamisesta, tehtävä liiketoimintasuunnitelma ja päivitettävä sitä, on tunnettava laki ja säännökset. Oltava yhteydessä terveysviranomaisiin ennenkuin hoitolan aloitat, tehtävä viranomaisten kanssa yhteistyötä, jotta hoitola olisi asianmukaisesti varusteltu ja säännösten mukainen. Sinun on osattava hinnoitella, jotta saat kaikki kulut katettua ja palkkaa nostettua.

Tarvitset lisenssejä ja sopimuksia. Musiikista menee maksu, kassapäätteestä/kassasta, ajanvarausjärjestelmä, markkinointimateriaalit, käynti- ja lahjakortit, ikkunateippaukset, laitteet, hoitotuoli, luuppilamppu, kasvohöyry, desinfiointi ja sterilointilaitteet, viranomaisluvat, vuokrakulut sekä mahdolliset autopaikka/asiakaspaikkavuokrat. Kaikesta pitää tietää kaikkea, jotta luvat ja puitteet on kunnossa. Tähän vielä hyvien yhteistyökumppaneiden löytyminen, maahantuojat jne.

Tämä on ihan oikea ammatti

Eikä mitään puuhastelua. Kauneudenhoitoalan yrittäjät tekevät pitkää päivää. Kaikki työ ei ole vain asiakkaan kohtaamista ja tilatun työn tekemistä. Työhön kuuluu myös esivalmistelut sekä asiakkaan jälkeen tehty siivous ja järjestelyt, seuraavaa hoitoa/asiakasta varten. Niin ja jatkuva kouluttautuminen, jotta kilpailussa pysyy mukana ja tietotaidot ovat tuoreita.

Ammattilainen antaa aina työllensä takuun

Normaali takuukäytäntö alalla on, että esim ripsipidennyksissä sekä rakennekynsissä takuuaika on yksi viikko. Reklamaatiokäytäntö on se, että tekijä saa itse todeta mahdollisen virheen ja korjata sen takuuajan puitteissa.

Ota aina ensin yhteyttä tekijään. Käytä vain ammattitutkinnon suorittaneita, päteviä ammattihenkilöitä. Älä juokse halvan hinnan perässä, joskus se onnistuu, useimmiten ei. Luota ammattilaisen ammattitaitoon. Ammattilainen hoitaa maksunsa joka suuntaan (verottaja, vakuutusyhtiö, eläkeyhtiö jne.). Halpa hinta yleensä kielii jonkin oleellisen velvollisuuden unohtamisesta. Avaan myöhemmin meidän työn kulurakennetta toisessa postauksessa…

Tervetuloa ammattilaisen hoitavien käsien alle!

Palvelen sinua sekä Helsingissä että Inkoossa

-Tina-

Kuvaa hoitohuoneesta

Kuvaa hoitohuoneesta