Kaikki, mitä olet halunnut tietää rakennekynsistä

Kaikki, mitä olet halunnut tietää rakennekynsistä

Karkkikynnet

Karkkikynnet

Tämä teksti on alun perin julkaistu helmikuussa 2016 bloggerissa, entisessä blogissani ja päivitetty nyt elokuussa 2021 rakennekynsitekniikoiden osalta.

Mikä on rakennekynsi?

Rakennekynsi on luonnonkynnen päälle tehty pinnoite ja se on yleisnimitys kaikilla tekniikoilla toteutetuille kynsille. Lyhyesti voidaan todeta, että rakennekynsi on millä tahansa tekniikalla toteutettu, tasapainoiseksi rakennettu kynsi lisäpituudella tai ilman.

Tekniikoita on useita erilaisia: Geeli-, akryyli-, polygeeli-, sekä akrygeeli-tekniikat. 

Geelikynnen ja rakennekynnen välinen ero

Geelitekniikalla toteutetut kynnet ovat geelikynnet, myös luonnonkynsi, joka on vahvistettu geelillä, on geelikynsi. Rakennekynsi on millä tahansa yllä mainitulla tekniikalla toteutettu, tasapainoiseksi rakennettu kynsi lisäpituudella tai ilman.

Mitä eroa on luonnonkynnen geelauksella ja luonnonkynnen vahvistuksella?

Luonnonkynteen voi käyttää manikyyrigeeliä, joka on ominaisuuksiltaan ”pehmeä geeli” ja sen pystyy liottamaan pois. Tai vaihtoehtoisesti kovageeliä, joka on pois viilattava. 

Miksi UV-uuni joskus polttelee?

Kun geeli uunissa kovettuu eli polymerisoituu, niin geelissä olevat molekyylit muodostavat ketjuja, jotka kovettavat geelin. Lämmöntunteen kynsipedille saavat aikaan juuri nämä ketjuja muodostavat molekyylit, jotka liikkuessaan aiheuttavat kitkaa ja vapautuessaan aiheuttavat lämmöntunteen kynsipedille. Tämä reaktio kestää n. kaksi-kolme (2-3) sekuntia. 

Tuntemukset vaihtelevat asiakkaiden kesken. Jotkut tuntevat voimakkaammin ja jotkut ei juuri lainkaan. Tähän vaikuttaa luonnonkynnen kunto, asiakkaan kipukynnys, kynsiuunin tehokkuus, tuotteiden ainesosien suhde sekä tuotteen määrä kynnellä. Poltteen tunne ei ole vaarallista.

Kuinka kauan rakennekynnet tai geelilakkaus kestävät?

Rakennekynsien huoltoväli Kauneuskeskus HeavenlyNailsissa on neljä (4) viikkoa. Pysyvyys tekemissäni kynsissä on erittäin hyvä ja joskus loma-aikaan huoltoväli on aikataulujen takia venynyt jopa kuuteen (6) viikkoon. Käyttäjästä ja käyttötavasta riippuen on joko jouduttu purkamaan kaikki pois, mutta yleensä selvitään vain hieman laajemmalla huollolla. Geelilakkauksissa huoltoväli on asiakkaasta riippuen on 3-4 vkoa.

Voiko kynsienpureskelija saada pitkät rakennekynnet?

Rakennekynsi on mahdollista toteuttaa jokaiseen luonnonkynteen, oli se minkä pituinen tahansa… mutta kompromissin joutuu tekemään kynnen pituuden suhteen, koska luonnonkynnen kynsipedin pituus määrittelee jatkeen pituuden. Kynnen kantokykyä ei voi ylittää.

Paras tulos saavutetaan sillä, että kynsi jatketaan maltillisesti ja siistitään. Kynsiä sitoudutaan huollattamaan kahden (2) viikon välein, kunnes kynsipeti on hieman toipunut pureskelusta. Näin luonnonkynsi ei vaurioidu ja saadaan hyvä ja kestävä lopputulos.

Geelilakkaus vai kestolakkaus?

Tämä on brändikysymys.

Jotkut brändit käyttävät nimitystä geelilakkaus ja jotkut kestolakkaus. Nämä tarkoittavat kuitenkin samaa asiaa. Molemmat toteutetaan samalla tavalla. Kynttä ei jatketa tai vahvisteta ja molemmissa on käytössä pohjageeli, värigeeli ja päällysgeeli. Huoltoväli on kynnen kasvusta riippuen 3-4vkoa. 

Mistä tiedän, mikä palvelu valita?

Sinun ei tarvitse valita tai tietää tekniikkaa, jolla kynsiteknikko kyntesi tekee. Teknikko valitsee sinulle parhaiten soveltuvan tekniikan, mitä luonnonkyntesi vaatii tai mitä sen pitää kestää eli miten käsiäsi käytät. 

Voinko poistaa rakennekynnet itse?

Kyllä voit, mutta en missään tapauksessa suosittele sitä! 

Kovageelillä rakennetut kynnet tulee aina poistaa viilaamalla. Viilatessa saatat vaurioittaa luonnonkynttä viilaamalla sen pintaa. 

Akryylikynnet liukenevat asetonilla, mutta niistäkin pitää viilata rakenteen pinta rikki, muuten asetoni ei pääse sisään rakenteeseen pehmentämään sitä. Markkinoilla on myös joitain soak-off-lakkoja ja jopa geelejä, jotka pehmennetään ja poistetaan asetonilla hautomalla.

Asetoni on voimakas liuotin, joka usein käytettynä vaurioittaa luonnonkynttä. Suosittelen poistamista ammattilaisella.

Älä revi!

Olen näiden 20-vuoden aikana nähnyt useita luonnonkynsiä, joiden huoltoväli on lipsahtanut pitkäksi ja rakenteet on ”autettu irtoamaan” nostamalla niitä irti tai pahimmillaan ne on revitty irti. Tällöin luonnonkynsi on jo osin vaurioitunut ja sen rakenne heikentynyt/pehmennyt, koska kerros/kerroksia on irronnut rakenteen mukana. 

Tällaista vaurioitunutta kynttä ei välttämättä voi hetkeen pinnoittaa uudelleen, koska rakenne ei välttämättä siinä pysy. Silloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää kasvattaa vaurioitunut kynsiaines ulos, ja hoitaa kynttä kosteuttavilla tuotteilla (kynsiöljy ja laadukas käsivoide sekä näiden kombo). 

Voiko rakennekynnet pilata omat kynnet?

Kun ammattilainen tekee kyntesi, niin omat kyntesi säilyvät hyvinä, koska saat mukaasi kotihoito-ohjeet, joita noudattamalla kyntesi pysyvät kunnossa ja kauniina. Tekemisissäni uusissa kynsissä on viikon takuu, jonka aikana ongelmat ilmenevät, jos ilmenevät (yleensä ongelmia ei ole).

Mikäli haluat rakennekynnet pois, älä poista niitä itse vaan tule ammattilaiselle, jossa ne poistetaan hellävaraisesti ja ennen kaikkea turvallisesti viilaamalla. Samassa yhteydessä voidaan tehdä käsihoito, jossa hoidetaan myös kyntesi.

Rakennekynnet miehelle?

Voiko miehelle tehdä rakennekynnet? Kyllä! Miesten ja naisten kynnet ovat ihan samalaista keratiinia ja ne voidaan pinnoittaa tai niihin voidaan tehdä rakennekynnet ihan samalla tavalla kuin naisillekin.

Minulla käy useampia miesasiakkaita. Osa heistä on kynsien pureskelijoita, jotka hakevat apua kynsien pureskelusta pois oppimiseen. Osa on esiintyviä taiteilijoita tai esim. muusikoita, jotka tarvitsevat kynnestään plektran.

Hoitolaani on helppo tulla, koska täällä palvellaan vain yhtä asiakasta kerrallaan ja ajat ovat jo koronan takia niin väljät, että asiakkaat eivät kohtaa toisiaan edes odotusaulassa.    

Tyttäreni haluaisi rakennekynnet…

Rakennekynsissä ei sinänsä ole ikärajaa, jonka laki määrittelisi. Jokaisella kynsiammattilaisella on vapaus valita asiakaskuntansa, eli minkä ikäiselle rakennekynnet suostuvat tekemään.

Omat asiakkaani on pääsääntöisesti yli 18-vuotiaita, mutta olen tehnyt geelilakkauksia joskus myös 16-vuotta täyttäneille vanhemman luvalla. Tällöin äiti tai isä on varannut ajan ja saattanut tai tullut maksamaan kynnet.  Haluan keskustella suoraan vanhemman kanssa, kun aikaa varataan. 

Alle 16-vuotiaille en tee rakennekynsiä lainkaan, koska en halua altistaa lapsia kemiallisten yhdisteiden mahdollisille haittavaikutuksille.  Tämän lisäksi on hyvä, että vanhempi tietää myös kotihoito-ohjeet geelilakkauksille.

Monta erilaista vaihtoehtoa

Rakennekynsissä ja geelauksissa on monia erilaisia vaihtoehtoja. Etsin aina asiakkailleni parhaimman mahdollisen vaihtoehdon heidän tarpeisiinsa.

Tietoa Tinasta

Olen valmistunut kynsiteknikoksi Professionails:ta (nykyinen ProNails) vuonna 2002. Koulutukseni on laaja. Kurssittanut olen itseäni näiden vuosien aikana erilaisin tekniikka- ja kynsien koristelukurssein.  

Itseäni on kiinnostanut myös luonnonkynsien kunto ja tästä syystä olen opiskellut myös kynsitaudeista sekä käsissä että jaloissa. Olen koulutukseltani myös SKY-kosmetologi (2012). 

Vuosiin on mahtunut monia ongelmakynsiä, vaurioituneita sormien kynsiä, virheellisesti tehtyjä rakenteita, psorikynsiä, pystysuuntaan haljenneita, EUn ulkopuolisia akryylikynsiä ja mustia varpaankynsiä sekä kaikkea ihmeellistä maan ja taivaan väliltä. 

Tämän pitkän kokemukseni myötä uskon, että löydämme sinulle sopivimman kynsityylin sekä sormiin että varpaisiin.

Tervetuloa!

Toivottaa: Tina

ps. FB-sivuilta ja instasta löytyy kynsikuvia 

Geelilakkaus varpaissa ja kynsissä

Geelilakkaus varpaissa ja kynsissä